• Follow us

Precast Concrete Selected for Major Upgrade of Lift Station

Share
  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on Linkedin
precast-concrete-pembroke

McGee Street in Pembroke, Ontario is a 1.1 km residential street that runs next to the Indian River. The sanitary sewer lift station that previously serviced this area was undersized and experienced by-pass sewage conditions during severe wet weather, particularly during the spring melt.

Jp2g Consultants Inc. was engaged by the City of Pembroke in 2017 to remedy this issue. Jp2g provided professional engineering services for the design and contract administration to replace the McGee Street lift station and upgrade the sanitary sewer that feeds to the station.

The project involved the design of a new lift station adjacent to the existing location, including connection to the existing sanitary sewers inlets and new forcemain. The existing diesel generator was relocated from the existing station. A new sanitary sewer was installed along McGee Street from Christie Street to the new lift station, including associated road reconstruction to replace the existing line that ran along the bank of the
Indian River.

Technical scope of the project involved:

  • A new lift station extending +/- 9 m below surface grade.
  • A new control building for the pump controls and
    electrical equipment.
  • A new 5 m deep sanitary sewer installed using
    directional drilling.
  • A new outlet forcemain.

Precast Concrete as the Preferred Design Solution: While the structure of the lift station was constructed using cast-in-place methodology, precast concrete was selected for the lift station’s top slab. Precast concrete typically produces a higher-quality product since it’s cured in a controlled environment rather than on the construction site under less-than-ideal conditions. For this application, a precast concrete lid was also easier to install, as compared to cast-in-place due to:

  • The large size of the slabs (two [2] slabs measuring 4.5 m x 5.0 m each).
  • No requirement for the considerable formwork that would have been necessary for cast-in-place construction. The removal of the formwork post-installation would have been difficult given the limited number of access hatches in the top of the slab.
  • It provided for faster installation, thus allowing the project schedule to be maintained.

Custom Slabs for Wet Well Chamber: M CON Products partnered with Do-All Construction to build the custom oversized top slab for the lift station. The lid was cast in two sections, with each slab weighing approximately 18,000 kg. M CON Products worked with MSU Mississauga to cast the five (5)
hatches into 4.5 m x 5.0 m slabs. This design option, provided by M CON Products, enabled the contractor to save time and money. It provided versatility to install the internal piping and associated hardware within the
lift station with the top of the structure open, as the precast lids could be installed at any time during the construction sequence. If the lid had been constructed using a cast-in-place method, it would have had to have been installed prior to any internal piping being installed, due to the formwork that would have been required to support this method of construction.

By: Steven Webster, P.Eng., Vice President, Jp2g Consultants Inc.

RELATED ARTICLES

precast-concrete-box-standards

Benefits of Precast Concrete Box ...

Concrete box culverts are extremely popular due to its availability in a wide range of ...

Underground Storage

During the design process, it is always challenging to select the proper material, especially when ...

Ormston-Subdivision-Kitchener

Ormston Subdivision: From Cast in ...

In early 2018, MTE Consultants Inc. designed and tendered a servicing project for 143 lots ...